Biežāk uzdotie jautājumi

Uzdot jautājumu

Par ko var pastāstīt korķis?
1) vai vīns ir saglabājis savas īpašības, vai tas ir sabojājies (nepatīkams, sasmacis aromāts) 2) ja runājam par sarkanvīniem, tad pēc korķa krāsas (tur, kur vīns saskaras ar korķi), var noteikt cik ilgi vīns ir izturēts pudelēs (jo tumšāks korķis, jo ilgāka izturēšana pudelēs un vīnogām, no kā tas pagatavots, ir tumšākā nokrāsa) 3) ja korķis par 2/3 ir mitrs, tad iespējams pudelē ir ticis gaiss un vīns ir sabojāts (bet tā nav aksioma, ja vīnam piemīt patīkams aromāts, tad iespējams tā kvalitāte ir izcila).
Kā iedala dabīgos vīna korķus?
Ja runājam par dabīgajiem korķiem, tad izdala 3 veidus: Viengabala – tas ir samērā dārgs materiāls, kas atbilst visām prasībām, kas tiek uzstādītas aizkorķējamajam materiālam. Korķis cieši ieiet pudeles kakliņā, ilgi saglabājas un tāpat kā vīns, ir dabīgs produkts. Kombinēta – tiek pagatavota no viengabala korķa presētām daļiņām un ripām, kas samazina blakus toņu parādīšanos varbūtību tikai tajos vīnos, kuri tiek izlietoti gada laikā. Presēta – pats lētākais korķa variants. Tiek pagatavots no ozola korķa pārpalikumiem, kas tiek granulēti un presēti. Visbiežāk šie korķi kļūst par iemeslu blakus toņiem, kā arī tam, ka vīnā parādās sasmakuma pazīmes.
Kā tiek pagatavots vīns?
Sarkanvīns. Salasītās vīnogas spiež, tad iegūto masu (suslu) ievieto tilpnēs – kublos, lai noritētu fermentācijas (rūgšanas) process. Turpmākajā procesā iesaistās raugs, kas atrodas zem augļu miziņas. Rauga ietekmē, vīnogu sulā esošais cukurs, fermentācijas procesā pārvēršas par alkoholu. Sulā arī ir skābes, kas lielā mērā ietekmē vīna garšu un vīna dzīves ilgumu. Pēc pirmās fermentācijas stadijas, kas parasti ilgst 15-20 dienas, vīnu nolej no nogulsnēm (vīnogu miziņām) un novieto tilpnēs otrai fermentācijas stadijai, kā laikā baktērijas pārvērš ābolu skābes (tās sākotnēji atrodas vīnogu augļos) par piena skābēm. Tas nodrošina vīnam lielu stabilitāti. Atkarībā no izmantotas tehnoloģijas, vīns tiek pārliets ozolkoka mucās vai tiek izturēts kublos no nerūsējošā tērauda. Rozā vīna pagatavošanas procesu varētu nodefinēt, kā pārtrauktu sarkanvīna pagatavošanas procesu. Pēc tam, kad sarkano vīnogu auļi fermentācijas procesa laikā ir izdalījuši nepieciešamās krāsas sulu, to nolaiž, t.i. atdala no miziņām un atstāj rūgt. Atšķirība no sarkanvīna, baltvīns tiek pagatavots fermentējot izspiesto sulu, t.i. bez augļu miziņām.
Kā gatavo baltos, sarkanos un rozā vīnus?
No vīnogu augļu krāsas ir atkarīgs, kāds vīns tiks pagatavots – sarkans, balts vai rozā. Baltvīni tiek ražoti no zaļiem, zaļganīgi – dzeltenīgiem un dzeltenīgi – zeltainiem krāsas augļiem. Ir iespējams arī pagatavot baltvīnu no sarkanām vai zilganīgi – melnām vīnogām, bet, tādā gadījumā, tiek izmantota tikai vīnogu sula, bez miziņām, jo sarkanu krāsu vīnam piedod tieši augļu miziņa.
Kas ir sulfīti, kas minēti uz etiķetēm?
Sulfīti ir sēra dioksīds, kas veidojas mazos daudzumos vīnā, dabīgā ceļā, fermentācijas procesa laikā. Vīnu darītāji arī pievieno vīnam šo ķīmisko savienojumu, jo tam piemīt antibakteriālas īpašības un neļauj vīnam pārvērsties par etiķi. Sērs dioksīds apspiež raugu, novēršot atkārtotu fermentāciju pudelēs. Tas ļauj saglabāt vīnu svaigu, tonusā. Pēc mediķu domām, astmatiķiem var būt paaugstināta jūtība pret sērs dioksīdu, un tieši tāpēc uz etiķetes jābūt brīdinošai norādei par sulfītu saturēšanu. Vīnu darītāji ironizē: „Jebkurā vīnā sērs dioksīds ir ne vairāk, kā žāvētās aprikozēs, bet nez kāpēc neviens neuzskata tās par kaitīgām astmatiķu veselībai.”
Ko darīt, ja vīnam ir izteikta korķa garša un tas nav lietojams.
Nedrīkst dzer, jāizlej
Kādas vīnogu šķirnes audzē un kādus vīnus ražo Itālijas, Lombardijas provincē?
Franciacorta – rozā un balts dzirkstošais vīns. Pagatavo no Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Nero. Terre di Franciacorta – sarkanvīns, vīnogu šķirnes: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Barbera, Nebbiolo, Merlot. Baltvīnus gatavo no Chardonnay, Pinot Bianco šķirnes vīnogām. Lugano – baltvīns (Trebbiano di Lugana vīnogu šķirne). Valtellino – sarkanvīns (Chiavennasca (Nebbiolo), Pinot Nero, Merlot, Rossola, Pignola, Brunyola vīnogu šķirnes).
Sveiki! Kāds ir vīna degustatora profesionālais nosaukums? Ar cieņu, A.lauva.
Someljē
Kur var iegādāties Eirovīns pircēja karti, cik tā maksā un kāds ir tās izmantošanas ilgums?
Sadarbībā ar Lyoness, esam radījuši jaunu Eirovīns PIRCĒJA KARTI, kuru var saņemt jebkurā no Eirovīns veikaliem.
Cik vecs ir pats vecākais vīns pasaulē?
Grupa Zviedrijas un Somijas ūdenslīdēju, kas pēta kuģu vrakus Baltijas jūrā, nogrimušā kuģī pie Somijai piederošajām Ālandu salām atraduši 30 pudeles ar 18.gadsimta šampanieti, kurš, domājams, ir pasaulē vecākais šampanietis, kuru vēl iespējams dzert. Viens no ūdenslīdējiem Kristians Ekstrems no Somija sacīja, ka esot gandrīz droši, ka tas ir šampanietis "Veuve Clicquot", un ka tas varētu būt izgatavots laikā no 1742.gada, kad šo šampanieti sāka ražot, līdz 1785.gadam. Viņš piebilda, ka nogrimušais kuģis droši vien bijis ceļā no uz toreizējo Krievijas galvaspilsētu Sanktpēterburgu. Eksperti uzskata, ka pavisam kuģī varētu būt 30 pudeļu šī šampanieša, un ka, domājams, Francijas karalis Luijs XIV tās varētu būt sūtījis Krievijas caram Pēterim I. Pašlaik pasaulē vecākā šampanieša tituls pieder divām pudelēm "Perrier-Jouet" no 1825.gada.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkoholu aizliegts realizēt nepilngadīgām personām.