Avots: https://www.polroger.com

 

Svētki = šampanietis, jeb – kur ir svētki, tur parasti ir šampanietis.

Tomēr der zināt, ka visi šampanieši ir dzirkstošie vīni, bet ne visi dzirkstošie vīni ir šampanieši :)
Bet nu par visu pēc kārtas!

 

Pirmsākumi:

Dzirkstošā vīna rašanās pirmsākumi meklējami Šampaņā (Champagne).Avots: www.wikimedia.orgReizēm, vīna gatavošanas procesa laikā, kad līdz galam nebija apturēta vai nebija beigusies rūgšana un vīnā vēl bija palikušas baktērijas – tās turpināja rūgšanas procesu. Tādējādi sākumā tā bija tīrā nejaušība, ka šāds vīns vispār radās un pat nokļuva līdz patērētājiem. Vīndari mēģināja novērst šo faktoru, tomēr tika ievērots, ka šis defekts patiesībā ir lielisks efekts, kas padara vīnu svaigāku. Ar laiku vīndari mēģināja šo procesu veikt speciāli. Daudzie eksperimenti bieži beidzās neveiksmīgi – ar mucu un pudeļu sasprāgšanu. Ņemot vērā šos faktorus, tika radītas speciālas pudeles, kas spēja izturēt lielu iekšējo spiedienu, kā arī speciāls korķis, kas tika pārsiets ar metāla stiepli.

Šampanietis – Champagne: Avots: https://www.polroger.com

Parasti tautā par šampanieti sauc jebkuru dzirkstošo vīnu. Tomēr vīna pazinēji zina, ka par šampanieti drīkst saukt to dzirkstošo vīnu, kas atbilst trijiem kritērijiem:

- izgatavots Šampaņā (Champagne), Francijā;

- pagatavots no Chardonnay, Pinot Noir un Pinot Meunier šķirnes vīnogām (ir gan atļautas vēl pāris vīnogu šķirnes, tomēr šodien pārsvarā visi izmanto 3 minētās vīnogu šķirnes). Citu šķirņu izmantošana Champagne ir aizliegta;

- pagatavots pēc tradicionālās (kādreiz sauca par šampanieša – Méthode Champenoise) metodes.

 

Šampanietis – kas tur tik īpašs?

Šampaņas īpašais klimats un augsne (krīts un kaļķakmens) ir piemēroti, lai radītu šo neatkārtojamo dzērienu – šampanieti. Avots: https://www.polroger.com

Tagadējais Šampaņas apvidus kādreiz atradās jūras dzīlēs, un pirms 70 miljonus gadu jūra atkāpās. Tad zemestrīču rezultātā izveidojās krīta nogulumi, kas nodrošināja labu drenāžu: augsnes apakšējā daļa darbojas, kā gigantisks sūklis, kas iesūc sevī mitruma ziemā, lai varētu mitrināt vīnogulāju saknes vasarā. Turklāt, kaļķakmens un krīta augsne lieliski saglabā saules siltumu, nodrošina relatīvu temperatūras stabilitāti, bet tās piesātinājums ar minerālvielām, un tieši ar silīcija dioksīdu, kas piešķir šampanietim īpašu aromātu un izsmalcinātību.

Šampaņā klimats ir atlantisks ar nelielu kontinentālā klimata ietekmi. Milzīgie mežu masīvi padara to maigāku un atbalsta relatīvi augstu mitruma līmeni. Gada vidējā temperatūra sastāda plus 10C grādus. Ziemā termometra stabiņš bieži nolaižas zemāk par 0C atzīmi, bet dažreiz pat līdz -10C. Lai cīnītos ar salu, vīna dārzos uzstāda lielas krāsnis, kas tiek kurinātas ar gāzi vai oglēm, nulles un mīnusa temperatūru gadījumā stīgas apsmidzina ar ūdeni. Ūdens ātri sasalst un veidojas ledus kārtiņa, kas lieliski pasargā stīgu no aukstuma. Avots:https://www.polroger.com

Apvidus reljefs - ielejas un plato (visai zemi pakalni ar slīpām nogāzēm). Pakalnu virsotnēs izvietojušies meži, kas regulē mitrumu un temperatūru, nogāzēs ir iekārtoti vīna dārzi, bet upes, kas plūst apakšdaļā kavē straujo aukstuma iestāšanos nakts laikā. Tāds reljefs nodrošina labu saules gaismas pielaidību, aerāciju, drenāžu, samazina sala ietekmi un paaugstinātā mitruma bīstamību nakts laikā rasas un miglu dēļ.

Šampanietis tiek izgatavots pēc īpašas metodes, kuru izmanto arī citur pasaulē. Tomēr atkārtot Šampaņā radīto vīnu nevienam vēl nav izdevies.

 

Šampanieša pagatavošanas process: 

Avots: https://www.polroger.com

- Vispirms tiek pagatavots labs baltais vīns. Katru šķirni novāc atsevišķi un ar rokām. Vinificēšanas process arī notiek atsevišķi katrai šķirnei. Viss sākas ar sulas spiešanu. Daudzās vietās, pat uz lauka, ir vīnogu preses.

- Tālāk, 2 – 3 nedēļas, ilgst rūgšanas process.

- Tad notiek kupažēšana (miksēšana, samaisīšana) – tiek jaukts dažādu vīnogu vīns. Tāpēc šampaniešiem būs grūti atrast gadskaitli :) Katrs vīndaris pieturas pie sava vīna stila, tāpēc katru gadu bāzes vīns būs līdzīgs iepriekšējā gada vīnam.

- Tad, pievienojot tirāžas liķieri, kura pamatā ir baktērijas un cukurs, tiek iniciēta otrā raudzēšana.

- Vīnu pilda pudelēs, aizkorķē un liek pagrabā. Raudzēšana notiek lēni. Šajā posmā ir svarīgi, lai ogļskābā gāze lēnām iespiestos vīnā. Tas ir par pamatu, kāpēc, šampanieti ielejot glāzē, varam vērot, ka ilgstoši tajā spēlējas burbulīši. Jo process noticis ilgāk, jo burbulīši ir mazāki un ilgāk spēlējas. 

Avots: https://www.polroger.com

- Pēc 3 mēnešiem rodas nogulsnes, uz kurām vīns vēl tiek turēts, lai kļūtu piesātinātāks un aromātiskāks. Šajā posmā pudeli vairs neaiztiek, pat nenoslauka putekļus. Tieši ilgstoša nostādināšana uz nogulsnēm, šampanietim piešķir izsmalcinātību, bagātību un sarežģītību. Nostādināšana ilgst vismaz 1,5 – 3 gadus.

- Tad pudeles tiek liktas pipitrā (pupitres – V veida speciāls statīvs) ar kaklu uz leju. Ir īpašs speciālists – remuāžs (remuage) – cilvēks, kurš katru dienu pienāk pie katras pudeles un to pagriež pa 1/8, mazliet pakratot, lai nogulsnes lēnām pārvietotu uz korķi. Remuāž, kā tiek saukts arī pats process, roku darbs, notiek 2 – 3 mēnešus. Labs remuāž speciālists dienā var pagriezt 40000 pudeles. Jāpiezīmē, ka šis process šodien daudzās vietās jau ir automatizēts. Tas gan nepaātrina remuāž procesu, kurš ilgst pāris nedēļas, bet tikai atvieglo cilvēku darbu. 

- Kad remuāž ir noslēdzies, pudele pipitrā stāv gandrīz vertikāli ar korķi uz leju. Tad pudeles kaklus iegremdē -25C sālsūdens šķīdumā, lai noņemtu korķi un izvadītu ārā nogulsnes, kuras ir sasalušas, sabiezējušas. Pievieno dozāžas liķieri, lai iegūtu vajadzīgās garšas šampanieti, sākot ar brut un beidzot ar sweet šampanieti. To pašu pudeli aizkorķē ar stīpoto korķi, vēl var atstāt “atpūsties”, bet būtībā šampanietis ir gatavs lietošanai.

Uh, sanāca diezgan gari, tāpēc turpmāk uzrakstīšu arī par citiem dzirkstošajiem!



Un tagad: labākais no labākajiem – Pol Roger 

ir viena no pasaulē slavenākajām šampanieša ražotnēm, ģimenes koncerns ar senām tradīcijām.
- Kopš 1849. gada šampanietis “Pol Roger” ir slavenāko šampaniešu ražotāju pirmajā trijniekā.
- Kopš 2004. gada 1. janvāra Lielbritānijas karaļnams izvēlējies to par savu oficiālo šampanieša piegādātāju, jo Pol Roger šampaniešu stils ir elegants un aristokrātisks.
- Sers Vinstons Čērčils bija Pola Rožē labs klients un draugs, šis izcilais šampānietis ir izveidots par godu viņam. 

            Avots: https://www.polroger.comAvots: https://www.polroger.com

 Avots: https://www.polroger.com

 

 


 

Apskatīt visu Pol Roger šampaniešu piedāvājumu mūsu veikalā >>>

 

Avots: https://www.polroger.com