Avots: https://maison-laboure-roi.com/

Avots: https://maison-laboure-roi.com/Tas notiek vienu reizi gadā, to zina un gaida daudzi vīna cienītāji, nu tas ir klāt – Beaujolais Nouveau (jaunais Božolē)! Šis varētu būt viens no slavenākajiem sarkanvīniem, kuru vīndari piedāvā novembra noslēgumā – ražas svētkos, kas jau ir pienākuši. Tā kā vīns nav izturēts, Nouveau – jauns, apmēram 3 mēnešus vecs, uzglabāt ļoti ilgstoši to nevar un tas jābauda uzreiz. Beaujolais Nouveau sarkanvīnu visur sāk pārdot katru gadu trešajā novembra ceturtdienā – ne sekundi ātrāk!!!, kad tiek arī svinēta jaunā Beaujolais vīna nonākšana veikalu plauktos. Šogad tas ir 18. novembris. To ievēro visur, kur cieņā ir Francijas vīni. Tā kā šogad Latvijas Svētkiem par godu visā Pasaulē korķēs vaļā sarkanās krāsas vīnu Beaujolais Nouveau!

 

Avots: https://maison-laboure-roi.com/

Vēsturiski tas sākās tad, kad cilvēki, kuri iesaistīti vīndarīšanas procesā, it īpaši ražas novācēji vīna dārzos, svinēja ražas svētkus – nevarēja nociesties pāris gadus, bet korķēja vaļā pa pudelei jau rudenī. Lēnā garā tas tā arī pārtapa par tradīciju, ko piedāvāja arī citiem – veikalos un restorānos, lai varētu sumināt šo īpašo dzērienu un svinēt vīna ražas svētkus. Sākumā tas nebija vienkārši, jo Francijas regulācija vīnus neatļāva pārdot ātrāk par decembra vidu. Bet vīndari panāca izmaiņas regulācijā, un sākās pat sacensības, kurš ātrāk nogādās jauno vīnu līdz Parīzei, vēlāk tas jau tika nogādāts arī uz citām pasaules valstīm. Tā katru gadu šajā zīmīgajā novembra ceturtdienā šo vīnu iespējams arī iegādāties Eirovīns Vīnu Lielveikalos un vinuoutlet.lv

 

Avots: https://maison-laboure-roi.com/

Beaujolais Nouveau nav jebkurš rudenī atkorķētais vīns, bet gan kontrolētas kvalitātes sausais sarkanvīns no Božolē reģiona. Vīns ir aromātisks, augļains, atspirdzinošs, parasti to darina no Gamey vīnogu šķirnes, kura arī dod šo svaigo garšu. To pasniedz atdzesētu līdz 14-16C grādiem. Var lietot kā aperitīvu, tas labi sader kopā ar sieriem (īpaši ar mīkstajiem sieriem, kazas sieriem), jūras veltēm un balto gaļu. No augļiem var piedāvāt persikus, bumbierus.
Tikai nemēģiniet ar citrusaugļiem :))) ! Lai izbaudītu vīna garšas buķeti, ir jāpasniedz arī baltmaize. Protams, ka franču maize un noteikti bez sviesta!

 

 

Avots: https://maison-laboure-roi.com/Avots: https://maison-laboure-roi.com/ 

 



No 18. novembra mūsu veikalos būs pieejams Beaujolais Nouveau, Appellation d'Origine Contrôlée  no Maison Labouré-Roi. Šī vīndarītava ir  ģimenes uzņēmums, kurš darbojas kopš 1832. gada un šodien ir viens no vadošajiem Burgundijas vīna tirgotājiem.

Avots: https://maison-laboure-roi.com/

 Avots: https://maison-laboure-roi.com/

  


 

Beaujolais Nouveau & maltīte


Piedāvājam šefpavāres Krissy recepti – Vistas Cacciatore 
 

1. Vistas gaļas gabalus apcep pannā brūnus.
2. Sagriež sīpolus, papriku un burkānus + pievieno garšvielas: sagrieztu baziliku un pētersīļus un visu sautē katlā.
3. Kad izsautēti dārzeņi ar garšvielām, tad apceptos, brūnos vistas gabalus pievieno sautējumam.
4. Lielos gabalos sagriež konservētos tomātus savā sulā un pārlej visam pāri.
5. Katlam uzliek vāku un cep cepeškrāsnī 1 stundu.
6. Pasniedz ar kādu no pastas (makaronu) veidiem vai rīsiem un Beaujolais Nouveau ;)

 Avots: https://postcardsfromvalencia.com/chicken-cacciatore/