Produkts veiksmīgi pievienots jūsu iepirkumu grozam
Daudzums
Kopā
Jūsu grozā ir 1 prece.
Kopā (ar nodokļiem)
Nodoklis 0,00 €
Kopā (ar nodokļiem)

Šampānietis – Champagne

Svētki = šampānietis jeb kur ir svētki, tur parasti ir šampānietis. Tomēr ir der zināt, ka visi šampānieši ir dzirkstošie vīni, bet ne visi dzirkstošie vīni ir šampānieši :) Bet nu visu pēc kārtas!

Pirmsākumi:

Dzirkstošā vīna rašanās pirmsākumi meklējami Šampaņā (Champagne). Reizēm, vīna gatavošanas procesa laikā, kad līdz galam nebija apturēta vai līdz galam nebija beigusies rūgšana un vīnā vēl bija palikušas baktērijas - tās turpināja rūgšanas procesu. Tādējādi sākumā tā bija tīra nejaušība, ka šāds vīns vispār radās un pat nokļuva līdz patērētājiem. Vīndari mēģināja novērst šo faktoru. Tomēr tika ievērots, ka šis defekts patiesībā ir lielisks efekts, kas padara vīnu svaigāku. Ar laiku vīndari mēģināja šo procesu veikt speciāli. Daudzie eksperimenti bieži beidzās neveiksmīgi - ar mucu un pudeļu sasprāgšanu. Ņemot vērā šos faktorus, tika radītas speciālas pudeles, kas spēj izturēt lielu iekšējo spiedienu, kā arī speciāls korķis, kas tika pārsiets ar metāla stiepli.

Šampānietis – Champagne: Parasti tautā par šampanieti sauc jebkuru dzirkstošo vīnu. Tomēr vīna pazinēji zina, ka par šampanieti drīkst saukt to dzirkstošo vīnu, kas atbilst trijiem kritērijiem:
- izgatavots Šampaņā (Champagne), Francijā;
- pagatavots no Chardonnay, Pinot Noir un Pinot Meunier šķirnes vīnogām (Ir gan atļautas vēl pāris vīnogu šķirnes, tomēr šodien pārsvarā visi izmanto 3 minētās vīnogu šķirnes.) Citu šķirņu izmantošana Champagne ir aizliegta.
- pagatavots pēc tradicionālās (kādreiz sauca par šampanieša - Méthode Champenoise) metodes.

Šampānietis – kas tur tik īpašs?

Šampaņas īpašais klimats un augsne (krīts un kaļķakmens) ir piemēroti, lai radītu šo neatkārtojamo dzērienu - šampanieti.

Šampanietis tiek izgatavots pēc īpašas metodes, kuru izmanto arī citur pasaulē. Tomēr atkārtot Šampaņā radīto vīnu nevienam vēl nav izdevies.

Šampānieša pagatavošanas process:

- Vispirms tiek pagatavots labs baltais vīns. Katru šķirni novāc atsevišķi un ar rokām. Vinificēšanas process arī notiek atsevišķi katrai šķirnei. Viss sākās ar sulas spiešanu. Daudzās vietās, pat uz lauka ir vīnogu preses.

- Tālāk, 2-3 nedēļas, ilgst rūgšanas process.

- Tad notiek kupažēšana (miksēšana, samaisīšana) - tiek jaukts dažādu vīnogu vīns. Tāpēc šampāniešiem būs grūti atrast gadskaitli :) Katrs vīndaris pieturas pie sava vīna stila, tāpēc katru gadu bāzes vīns būs līdzīgs iepriekšējā gada vīnam.

- Tad, pievienojot tirāžas liķieri, kura pamatā ir baktērijas un cukurs, tiek iniciēta otrā raudzēšana.

- Vīnu pilda pudelēs, aizkorķē un liek pagrabā. Raudzēšana notiek lēni. Šajā posmā ir svarīgi, lai ogļskābā gāze lēnām iespiestos vīnā. Tas ir par pamatu, kāpēc šampānieti ielejot glāzē varam vērot, ka ilgstoši tajā spēlējas burbulīši. Jo process noticis ilgāk, jo burbulīši ir mazāki un ilgāk spēlējas

- Pēc 3 mēnešiem rodas nogulsnes uz kurām vīns vēl tiek turēts, lai kļūtu piesātinātāks un aromātiskāks. Šajā posmā pudeli vairs neaiztiek, pat nenoslauka putekļus. Tieši ilgstoša nostādināšana uz nogulsnēm šampanietim piešķir izsmalcinātību, bagātību un sarežģītību. Nostādināšana ilgst vismaz 1,5-3 gadus

- Tad pudeles tiek liktas pipitrā (pupitres – V veida speciāls statīvs) ar kaklu uz leju. Tad remuāžs (remuage) – cilvēks, kurš katru dienu pienāk pie katras pudeles un to pagriež pa 1/8, mazliet pakratot, lai nogulsnes lēnām pārvietotu uz korķi. Remuāž, kā tiek saukts arī pats process ar rokām notiek 2-3 mēnešus. Labs remuāž speciālists var pagriezt dienā 40000 pudeles. Jāpiezīmē, ka šis process šodien daudzās vietās jau ir automatizēts. Tas gan nepaātrina remuāž procesu, kurš ilgst pāris nedēļas, bet tikai atvieglo cilvēku darbu.

- Kad remuāž ir noslēdzies, pudele pipitrā stāv gandrīz vertikāli ar korķi uz leju. Tad pudeles kaklus iegremdē -25C sālsūdens šķīdumā, lai noņemtu korķi un izvadītu ārā nogulsnes, kuras ir sasalušas, sabiezējušas. Pievieno dozāžas liķieri, lai iegūtu vajadzīgā garšas šampānieti, sākot ar brut beidzot ar sweet šampānieti. To pašu pudeli aizkorķē ar stīpoto korķi, vēl var atstāt “atpūsties”, bet būtībā šampānietis ir gatavs lietošanai.

Un tagad - labākais no labākajiem - Pol Roger ir viena no pasaulē slavenākajām šampānieša ražotnēm, ģimenes koncerns ar senām tradīcijām. Kopš 1849. gada šampanietis “Pol Roger” ir slavenāko šampāniešu ražotāju pirmajā trijniekā. Pol Roger Reserve šampanietim piemīt izcils stils un kvalitāte, gatavots no Pinot Noir, Pinot Meunier un Chardonnay šķirnes vīnogām. Tam ir burvīgi zeltaina krāsa, buķetē ziedu un augļu aromāti, komplicēts, delikāts un labi sabalansēts vīns.

Kā Vinstons Čērčils teica: "“I could not live without Champagne. In victory I deserve it, in defeat I need it.”

Visi šampanieši eirovins.lv >>>