Успешно добавлено в корзину
Количество
Всего
Всего 1 продукт в корзине
Всего продуктов (включая налог)
Налог 0,00 €
Всего (включая налог)
Назад K оплате

D​zirkstošais vīns

D​zirkstošais vīns

Vai tā būtu jubileja, vai jauns darbs, vai kādu citu panākumu atzīmēšana – galdā tiek celts kāds no dzirkstošajiem vīniem, lai notikumu padarītu izsmalcinātāku.

Kopš šampanieša metodes jeb tradicionālās metodes atklāšanas un vissmalkākā dzirkstošā vīna radīšanas ar laiku dzirkstošos vīnus sāka ražot gandrīz visās vīnkopības valstīs. Daži ir diezgan precīzas šampanieša kopijas, bet daži ir ļoti attāli šampanieša radinieki.

Šodien par pazīstamākajiem no tiem: Crémant, Prosecco, Cava, Fragolino un to pagatavošanu. Mēģināsim tikt skaidrībā!

Crémant

Ja uz paša augstākā plaukta varam nolikt šampanieti, tad īpaši neatpaliek Crémant dzirkstošais vīns. Jo, kā atceramies, lai dzirkstošo vīnu varētu saukt par šampanieti, tam jāatbilst 3 kritērijiem: - vieta,

- vīnogas

- tradicionālā metode.

Tomēr Francijā ir dzirkstošais vīns – Crémant, kam ir kontrolēta izcelsme, to veido ar tradicionālo metodi, tas ir no Francijas, bet nav no Šampaņas, tam var būt izmantotas citas vīnogas, nekā šampanietī būtu jābūt. Rezultātā iegūstam dzērienu, kas ļoti tuvs šampanietim.

Crémant klāsts eirovins.lv veikalā >>>

Cava

Analogs Crémant ir spāņu Cava, parasti regulēts Denominacion de Origen (DO) kategorijas vīns. Tas var būt gan baltais, gan rozā, un parasti sauss vai pussauss.

Parasti Cava tiek gatavots pēc tradicionālās metodes un no vietējām vīnogām. Daži vīna speciālisti apgalvo – Cava ir ļoti vienkāršs salīdzinājumā ar Crémant, citi saka – tas ir izcils. Kā ir patiesībā, kurš ir tuvāks šampanietim, kurš labāk patīk – Crémant vai Cava. ir jāpārbauda katram pašam ;)

Cava klāsts eirovins.lv veikalā >>>

Charmat-Martinotti metode

Bez tradicionālās metodes pastāv arī paātrināta, saīsināta un vienkāršota dzirkstošā vīna iegūšanas metode – Charmat-Martinotti. Sākotnēji, 1895. gadā, to izgudroja itāļu zinātnieks Federico Martinotti, bet 15 gadus vēlāk arī franču Eugène Charmat veica eksperimentus ar šo metodi. Tāpēc bieži var arī manīt, ka šo metodi sauc par Charmat-Martinotti vai vienā no šiem vārdiem. Tomēr būtību tas nemaina – tā ir vienkāršota tradicionālā metode, kurā tiek tērēti mazāk resursi, un dzirkstošais dzēriens ir gatavs nepilna gada laikā. Process tiek realizēts lielās tvertnēs, un tikai noslēgumā pildīts pudelēs. Rezultātā vīndari var vieglāk kontrolēt visu procesu un saražot lielākus apjomus, kā rezultātā tam ir būtiski zemāka cena nekā dzirkstošajam vīnam, kurš iegūts ar tradicionālo metodi – šampanietim.
Ja kaut kur franču vīniem ir redzams Mousseux, tad tas nozīmē dzirkstošais vīns.

Prosecco

Pēdējā laikā modē ir nācis itāļu dzirkstošais vīns Prosecco, kurš parasti nāk no Veneto reģiona un ir DOC (Denominazione di Origine Controllata) kategorijas dzirkstošais vīns un parasti tiek gatavots ar Charmat-Martinotti metodi.

Piemēram, unikāls un elegants, ko iegādājas ļoti īpašiem svētkiem, ir Bottega Gold Prosecco, tiešām pats labākais gan pēc garšas, gan pēc izskata – tam nav konkurentu. Varētu jau visu pudeli aplīmēt ar iegūtajiem apbalvojumiem un medaļām, bet tad neredzētu, cik skaista ir pati pudele :)))

Prosecco klāsts eirovins.lv veikalā >>>

Itālijā visus dzirkstošos vīnus sauc par Spumante, bet ir arī kategorija – Frizzante, kam ir zemāks gāzes saturs. Veikalā tos var atšķirt, jo parasti nav korķa aizsargapvalka un/vai nav stīpu korķa, un tas ir pārsiets ar striķīti. Raksturīgākais piemērs ir Fragolino dzirkstošais vīns, ko ražo parasti Veneto reģionā no Uva Fragola vīnogām, kuru burtiskais tulkojums nozīmē zemeņu, un arī garša ir patiešām zemeņu.

Citos reģionos arī tiek darināti dzirkstošie vīni, daži populāri vai mazāk populāri nosaukumi: Asti, Lambrusco, Franciacorta u.c.